Assistenter o makeupartister vs Modeller

Tre olika roller vid en fotografering. Vad gör dom för att bilden skall bli så där lite bättre, än om dom inte vore där alls. Räcker det inte med fotografen? Visst skulle det fungera väldigt bra utan dom. Jag vet detta, som fotograf, men det skulle bli lite tråkigt med naturbilder i en fotostudio. (här undvek jag första klavertrampet). Vi tar rollen som modell. Vad gör hon/han. Böjer, bänder, vrider, sträcker, kråmar. gråter, uttrycker, förmedlar och är som lera som formas i fotografens händer. Med andra ord en ganska viktig roll i bildens tillkomst .Fotografer är oftast ganska slöa och uppskattar därför modeller, som gör allt detta av sig självt. De bästa modellerna, som tjänar mest pengar, är helt självgående vad gäller detta.

 

Vad gör makeupartisten. I huvudsak så ser hon till att modellen inte ser ut som hon gjorde när hon kom. Hennes jobb är att bygga om, utveckla, skapa det som fotografen i sin drömvärld trodde han såg eller hade förhoppningen om att få se. Hon ser också till att modellen tror på att fotografen vet vad han vill. Hon bygger också på så sett upp modellens självförtroende att hon inte är den hon är, utan den som skapades vid makeupartistens bord.

 

Assistenten. Verkar kanske inte fylla någon funktion, men är ack så viktig. Det finns mycket sladdar som fotografer lätt trasslar in sig i och då hjälper dom till med det. De hjälper också till med att flytta på blixtar och skärmar, så fotografen slipper att tänka på sånt. Vad gäller väbetalda fotografer, så finns det assistenter som kan sätta ljuset precis som fotografen drömde och fantiserade om. Detta underlättar betydligt, vilket gör att fotografen endast behöver sikta med kameran. Vissa fall så står kameran inställd redan på stativ och fotografen endast behöver fånga ögonblicket med avtryckaren.

Assistenten tar också ett stort ansvar för modellen vad gäller komunikation. Allt detta för att underlätta.

 

Som ni ser har de sin roll vid fotograferingen att fylla och är viktiga för bildens tillkomst.

 

Hur viktig är då fotografen i allt detta kreativa arbete?

Fotografen äger ju kameran och utan kamera blir det ju inga bilder. Ju dyrare kamera, desto bättre modeller, makeupartister och assistenter. Eller hur?

 

Så vi slänger med nån "Behind the scenes" bild för att visa på detta förhållande. Trots att makeupartister och assistenter inte vill vara med på bild och hatar just detta till allmänheten.

Fotografen har inte detta problem, då han äger och håller i kameran.

 

Lite matnyttigt att tänka på en torsdag, nästan mitt i veckan.

 

Klavertramp = Skriv inget elakt om makeupartister/assistenter. Så denna version är retuchad, om ni förstår vad jag menar.

Etiketter: behind the scenes

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln